Café ’t Mandje was sinds 1927 het café van de legendarische Bet van Beeren

Bet van Beeren

(12.02.1902 – 16.07.1967)

Bet was de oudste dochter uit een gezin van veertien kinderen uit de Jordaan. Ze nam Café ‘t Mandje op 24 februari 1927, ze was toen 25, over van haar oom Toon Engelen. Het café heette “Amstelstroom”. Bet veranderde de naam in “’t Mandje”, omdat haar moeder haar dagelijks eten kwam brengen…. in een mandje. Bet was al bekend op de Zeedijk als “Betje Bokkum”. Ze ventte er vis.

Bet was openlijk lesbisch

Bet in een intiem onderonsje aan de bar | Cafe 't MandjeBet kwam openlijk uit voor haar homoseksualiteit. Al jong wist Bet dat ze op vrouwen viel. Voor Bet was iedereen gelijk en haar café stond, in een tijd waarin homoseksualiteit niet geaccepteerd was, open voor homo’s, lesbo’s etc die zichzelf konden zijn tussen de zeelui, hoeren, buurtbewoners, acteurs, schilders en intellectuelen die hier ook kwamen.
Het interieur is in de loop van 90 jaar volgehangen met allerlei souvenirs: van afgeknipte stropdassen tot directoires en heel veel foto’s.

Mannen dansen met mannen en vrouwen met vrouwen

Neon mand Bet van Beeren | Cafe 't MandjeBet was een legendarische uitbaatster. In een leren jas scheurde ze op de motor door de stad, soms met een nieuwe verovering achterop. ‘t Mandje was één van de eerste cafés waar homosexuele mannen en lesbische vrouwen hun geaardheid niet hoefden te verbergen. Maar zoenen mocht niet van Bet, er waren zedenwetten en de drankvergunning kon gevaar lopen. Het café was geen danslokaal, er stond een biljart midden in de zaak. Alleen op Koninginnedag (toentertijd op 30 april) mocht alles, dus óók dansen in een café zonder dansvergunning en werd bij Bet van Beeren het biljart uit elkaar gehaald en werd er dus gedanst door mannen met mannen en vrouwen met vrouwen.

Gewaarschuwd door de uil

Als in de jaren vijftig gasten ‘t Mandje binnenkwamen die door Bet niet werden vertrouwd om dat ze wel eens anti-homo konden zijn of agent van de zedenpolitie, deed ze altijd een lichtje aan in een porseleinen uiltje dat achter de bar stond om bezoekers te waarschuwen. De uitdrukking “een uil” voor heteroseksueel is daarvan afkomstig.

Eigenaardige gewoontes

B et hield er eigenaardige gewoontes op na (zo knipte zij vaak bij mannelijke cafébezoekers de stropdas af), ging even sigaretten halen en verdween dan voor twee weken, kortom, zij was een persoonlijkheid, en zeer geliefd. Over de stropdassen zijn verschillende filosofietjes. Zo zou Bet geen onderscheid dulden, of bij mensen die ze niet mocht de das afknippen. Wij gaan voor de versie die Greet van Beeren vertelde: als tijgerkop wordt schoongemaakt tijdens de verbouwing 2007 | Cafe 't MandjeBet een gezellige avond met mensen had gehad in het café, wilde ze dat men een souvenir achterliet. Dat kon een visitekaartje zijn, een foto met een datum, een groet geschreven op een viltje.  Maar ook een schoen, een wieltje van de kinderwagen, een
vlaggetje, een bh, een kunstgebit, een tijgerkop,
opgezette leguaan (het hangt er echt allemaal!), óf een afgeknipte stropdas.

Altijd feest

zingen in t cafe | Cafe 't MandjeV ooral na de oorlog lijkt het een groot feest te zijn bij Café ´t Mandje.
Honderden foto´s van feesten, verkleedpartijen enz.. kwamen er uit de papieren van Greet en Bet van Beeren. Het was lol van het ene jubileum naar het andere.

Eind van een tijdperk

Bet van Beeren aan het biljart | Cafe 't MandjeToen Bet in de laatste jaren van haar leven geen zin meer had, stond Greet achter de bar en Bet zat op de hoek van de bar. Greet werkte hard en runde daarnaast het huishouden. Het was een zwaar leven en Bet was niet de makkelijkste werkgeefster. En aan de andere kant heeft Bet Greet ook wel eens geadviseerd de hele boel te verpachten en wat rustiger aan te doen. Zo is het niet gegaan.

Opgebaard op het biljart

Op 16 juli 1967 overleed Bet op 65-jarige leeftijd. Ze lag twee dagen op haar biljart opgebaard. Na de dood van Bet in 1967 zette haar 21-jaar-jongere zuster Greet de zaak voort. begrafenisstoet op de zeedijk bij het afscheid van bet van Beeren | Cafe 't MandjeMaar niet van harte in het begin. Ze zag op tegen de taak. Tot 1982, toen ze het café, door de drugsoverlast op de Zeedijk, sloot, heeft ze 15 jaar behoorlijk succesvol de eer hoog gehouden.Vanaf die tijd is het café dicht geweest.